Instrumenten

Volop keus

Bij Amicitia krijg je les op de instrumenten die voorkomen in het harmonieorkest. Dat zijn slagwerk, koperen blaasinstrumenten zoals trompet, hoorn en trombone en houten blaasinstrumenten zoals klarinet, saxofoon, hobo, fagot en dwarsfluit. Hieronder meer info over de instrumenten en wat je er allemaal mee kan. Enthousiast? Meld je dan aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

IK WIL MUZIEKLES

Gediplomeerde docenten

Docenten bij Amicitia zijn afgestudeerd aan het conservatorium en geven één-op-één les. Je hebt elke week een les van 25 minuten. Het enthousiaste docententeam leert je alles over je favoriete instrument en stoomt je klaar voor een plek in het harmonieorkest. De lessen starten in januari en augustus. Lijkt het je leuk om een instrument te bespelen maar wil je het eerst even proberen? Dat kan. Schrijf je dan in voor twee proeflessen voor € 30,- en ontdek of het echt iets voor je is.

IK WIL TWEE PROEFLESSEN

KLARINET

Lesdag: Maandag en Dinsdag
Docent: Jara van Dam

De klarinet is een blaasinstrument dat tot de enkelrietinstrumenten behoort. In het harmonieorkest en symfonieorkest wordt de klarinet gerekend tot de houtblazers. Het instrument kan heel donker en droevig klinken, heel warm en romantisch maar ook heel scherp en koud. Een klarinet is een leuk instrument omdat je er veel verschillende soorten muziek op kunt spelen: – klassiek (in een orkest, met piano of met andere instrumenten samen), jazz, klezmer ( joodse muziek), zigeunermuziek…Jara van Dam leert het je allemaal bij Amicitia.

HOORN

Lesdag: Donderdag
Docent: Noor Huls

De hoorn is een koperen blaasinstrument. Het is eigenlijk een buis die is opgerold tot een cirkel, met aan het uiteinde een wijduitlopende beker. Oorspronkelijk werd de hoorn (zonder ventielen) gebruikt voor het geven van signalen, bijvoorbeeld bij de jacht, of bij het brengen van post. Nu kun je de hoorn beluisteren in de mooiste klassieke muziekstukken, jazzmuziek maar ook in spannende films! Noor Huls, die ooit zelf is begonnen bij Amicitia, leert het je allemaal.

TROMPET

Lesdag: Woensdag
Docent: Thomas Geerts

De trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon. Sinds de 19e eeuw heeft de trompet ventielen waarmee je de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengt (lagere tonen). Daardoor kon je ineens veel meer tonen op de trompet spelen dan de trompetten uit de oudheid die bestonden uit één lange buis met uitlopende beker. De trompet is best een brutaal instrument. Een beetje stoer zelfs misschien. Hij kan zowel plechtig, pop als jazzy klinken. Het is maar net hoe je je adem en embouchure toepast. Erik Torrenga leert het je allemaal bij Amicitia.

TROMBONE / EUPHONIUM

Lesdag: Maandag
Docent: Wilco Kamminga

Een trombone is een koperen blaasinstrument met een schuif. Dus geen ventielen of kleppen, je gaat gewoon lekker “sliden” met de trombone. Met de schuif kun je het instrument groter en kleiner maken waardoor je verschillende tonen kunt spelen. Door je lippen tegen het mondstuk aan te zetten, ze te spannen en te blazen krijg je een toon. Het trombonemondstuk is groter dan die van de trompet maar kleiner dan die van de bastuba. De sound van de trombone klinkt te gek en je kunt er allerlei genres muziek mee spelen zoals klassiek, jazz, pop, rock, latin of big band. Wilco leert het je allemaal bij Amicitia.

FLUIT

Lesdag: Woensdag
Docent: Charlotte Oord

Het grootste verschil tussen de fluit en andere houtblazers is dat de fluit geen riet heeft. In het kopstuk van de fluit zit een opening. De scherpe rand waartegen geblazen wordt, het labium, zorgt dat er geluid ontstaat. Het lijkt heel erg op de manier waarop je geluid haalt uit een leeg flesje als je erop blaast. Je kan de fluit stralend, donker of dromerig laten klinken. Samenspelen maakt het muziek maken nog leuker. Dat kan in allerlei groepen, van kamermuziek, jazz ensemble tot harmonieorkest. Al na een paar lessen mag je bij het Jeugd Orkest Landsmeer meedoen. Charlotte Oord leert het je allemaal bij Amicitia.

SLAGWERK

Lesdag: Donderdag
Docenten: Rob van der Sterren en Pieter Mark Kamminga

Slagwerk is eigenlijk een verzamelnaam voor heel veel instrumenten die je bespeelt door erop te slaan. Denk aan trommels, bekkens of een xylofoon. En natuurlijk het drumstel. Je hoort ook wel eens de term percussie. Daarmee bedoelen we de kleinere slagwerkinstrumenten zoals een sambabal, beatring of bongo’s. In slagwerk kun je alles kwijt. Ritme, de basis van alles en de motor van het orkest of de band. Maar ook melodie op instrumenten als het klokkenspel of de marimba. Let’s groove! Rob van der Sterren en Pieter Mark Kamminga leren het je allemaal bij Amicitia.

SAXOFOON

Lesdag: Vrijdag
Docent: Juana Palop

Net als de klarinet en de hobo heeft de saxofoon een riet waar je op blaast om geluid uit het instrument te krijgen. De saxofoon is vernoemd naar zijn uitvinder Adolphe Sax (1814-1894). Candy Dulfer is een van de bekendste saxofonisten in Nederland. De sax heeft veel gezichten. Hij klinkt soms zo zwierig als violen, zo heavy als koper of heeft zo’n mooie klank als houtinstrumenten. Voor welke sound ga jij? Juana leert het je allemaal bij Amicitia.

HOBO

Lesdag: In overleg met de docent
Docent: Gerlieke Aartsen

De naam hobo komt van het Franse woord ‘hautbois’ wat ‘hoog hout’ betekent. Je speelt op  het instrument door het dubbele riet tussen je lippen te klemmen en te blazen. Het rietje gaat trillen en je hoort geluid. Misschien ken je het hobogeluid wel van de melodie van de zwaan in Het Zwanenmeer. Of van het muzikale sprookje Peter en de Wolf waar de hobo de rol van de eend vertolkt. Het is een prachtig lyrisch instrument waar veel voor is geschreven. Wil je ook hobo spelen? Gerlieke leert het je allemaal bij Amicitia.